warning
Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!

Dragan Mirković

Dragan Mirković je rođen 8. oktobra 1980. godine u Prijedoru gde je stekao osnovno muzičko obrazovanje. Školovanje je nastavio u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu u klasi prof. Milane Baračkov-Malenica. U septembru 2002. godine diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (Nastavno odelenje u Kragujevcu) u klasi prof. Radomira Tomića, a magistrirao na Muzičkoj akademiji u Cetinju 2009. godine, u klasi prof. Bobana Bjelića.

Kao solista i član kamernih sastava, tokom školovanja je osvojio brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Najznačajnije su prva nagrada na Republičkom takmičenju 1998. godine, prva nagrada na Republičkom takmičenju 2000. godine, specijalna prva nagrada na Saveznom takmičenju 2000. godine, nagrada za najbolju interpretaciju savremenog muzičkog dela u kategoriji kamerni duo (flauta – harmonika) na Međunarodnom takmičenju harmonikaša u Klingentalu (Nemačka, 2000. godine), prva nagrada na Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli u kategoriji kamerne muzike (duo flauta – harmonika, 2005. godine).

Bio je član mnogih kamernih sastava i orkestra harmonika AKUD “Sonja Marinković” sa kojima je ostvario niz koncertnih nastupa i snimanja radio i televizijskih emisija.

Član je kamernog dua “Unico” (flauta-harmonika), zajedno sa svojom suprugom Marijanom Josipović-Mirković.

Usavršavao se na majstorskim kursevima Borisa Lenka, Rajmunda Kakonjija, Jeržia Jureka i Elzbet Mozer.

Nastupao je kao solista sa Subotičkom filharmonijom i Novosadskim kamernim orkestrom.

Pedagoški rad je započeo 2002. godine u Muzičkoj školi u Prijedoru. Od 2003. do 2005. godine radio je u Muzičkoj školi u Vrbasu, a trenutno je zaposlen kao profesor harmonike u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu u kojoj radi od 2005. godine. Njegovi učenici su osvajači brojnih nagrada na takmičenjima.

Angažovan je i kao honorarni muzičar drame i opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U Muzičkom centru „Orfej“ radi kao profesor harmonike.