мр Анђелка Симикић

мр Анђелка Симикић рођена је у Београду. Основно музичко образовање стекла је као ванредни ученик. Средњу музичку школу „Исидор Бајић” завршила је у Новом Саду, инструментални смер – клавир. Основне студије завршила је на Академији уметности у Новом Саду у класама проф. Кемала Гекића и Ирис Кобал. На истој Академији је стекла и звање магистра уметности-пијанисте. Током студија радила је као демонстратор наставе клавира и клавирски сарадник на истој Академији а као корепетитор у Српском народном позоришту и Балетској школи у Новом Саду.

Током школовања похађала је бројне мајсторске курсеве радећи са еминентним пијанистима и педагозима: проф. Кемал Гекић, Арбо Валдма, Рита Кинка, Ирина Куликова (Москва), Јокутхон Михаиловић, Душан Трбојевић, Ирис Кобал, Алан Фрасер, Владимир Огарков… Наступала је као солиста са оркестром Академије уметности и маестром Младеном Јагуштом, оркестром Српског народног позоришта а веома занимљиво искуство била је сарадња са Тамбурашким оркестром. Тада започиње сарадњу и са балетом Српског народног позоришта у Новом Саду. Бројна гостовања, ауторске вечери и гала концерти резултирали су видео и аудио записима, међу којима је и „Мала свита“ из балета „Избирачица“ Зорана Мулића са оркестром Академије уметности, која је уврштена у ЦД издање Музичке Омладине Новог Сада – НОМУС 30 година и 210 минута, једне од најзначајнијих манифестација класичне музике у Србији.

Педагошким радом почела је да се бави још током студија у Балетској школи у Новом Саду када и открива праву лепоту овог позива. У потрази за даљим усавршавањем уписује магистарске студије у класи проф. Ирис Кобал на Академији уметности у Новом Саду и похађа стручне семинаре и предавања који се баве развојем клавирске педагогије. Лепота камерног музицирања и сарадња са различитим инструментима и врсним солистима донела је наступе у земљи и иностранству. Тај облик сарадње и даље сматра врло значајним и корисним у свом педагошком раду. Редовно наступа као чланица Дуа “22”, триа МАМ и квартета ИН ВИВО.

Као професор клавира и камерне музике у музичкој школи „Јосип Славенски“ у Новом Саду стално је запослена од 2002. године и од тада предано ради са својим ученицима. Њени ученици добитници су бројних првих награда и признања на националним и међународним такмичењима а неки су наставили своје школовање на музичким институцијама у иностранству (УСА, Аустрија). Ученици мр Анђелке Симикић освојили су највише награде на следећим такмичењима: Републичко такмичење ЗМБШС, Међународно такмичење „Даворин Јенко“ Београд, Међународни фестивал младих пијаниста Шабац, „Николај Рубинштајн“ Париз , International Music Festival “New times”- Grand Prix Москва, Међународно музичко такмичење „Фантаст“ Бечеј, Фестивал “Исидор Бајић”, Фестивал пијанизма Сремска Митровица, Интернационално музичко такмичење „Sirmium Music Fest“ Сремска Митровица, Дечји фестивал „Златно Звонце“ Нови Сад, „Петар Коњовић“ Београд, Такмичење младих пијаниста Зрењанин, Пијанистичко такмичење „Славенски“ Нови Сад, „PIANISSIMO“ Суботица, Интернационални фестивал „Скала“ Брчко, Клавирско такмичење „Славенски“ Београд….

Инструктор је практичне наставе АБРСМ (Associated Board of the Royal Schools of music) чију лиценцу поседује за рад на територији југоисточне Европе и активан је члан жирија на пијанистичким и такмичењима из музичких области.

 

 

Comments are closed.