O NAMA

O muzičkom centru „Orfej“

Muzički centar „Orfej“ nastao je 2009. godine u Bačkoj Palanci, sa željom da se deci i mladima pruži jedan novi vid bavljenja ovom prelepom umetnošću kroz različite vrste umetničko-scenskog izražavanja. Do septembra 2011. godine okosnicu rada činio je dečiji hor, nakon čega je Centar upotpunjen sa više vrsta muzičkih radionica prilagođenih uzrastu dece – Orfej beba, Orfej 1, Orfej 2, nastava instrumenta i dečiji hor „Orfej“. U njima polaznici  kroz brižljivo kreirane programe, druženje, zabavu i igru stiču znanja iz različitih oblasti  muzike.

Od septembra 2012. godine Muzički centar „Orfej“ počeo je sa radom i u Novom Sadu, u ulici Vladike Ćirića br. 10 na Novom naselju.

„Beba“ Orfej (deca uzrasta 3 godine)

Orfej 1 (deca uzrasta 4 i 5 godina)

 

U okviru ovih muzičkih radionica deca će kroz kreativne i zanimljive igre, početi da razvijaju  svest o osnovnim muzičkim  pojmovima: brzo-sporo, kratko-dugačko, visoko – nisko, tiho-glasno.. U ovom uzrastu se koriste instrumenti Orfovog instrumentarijuma (zvečke, štapići, triangl, daire…), ali će deca i sama naučiti da naprave svoje muzičke igračke, koje će koristiti na javnim nastupima i koncertima. Spajanje pokreta sa muzikom,  zanimljivi zadaci na časovima i pregršt kreativnih aktivnosti obuhvaćene ovim programom će podsticajno uticati kako na razvijanje svakog deteta kao individue, tako i na njegovu slobodu i sposobnost da se izrazi u svakom smislu, čime se stvara kvalitetna osnova za dalji nastavak bavljenja muzikom.

   Orfej 2 (deca uzrasta 6 godina)

 


Putovanje kroz čarobni svet muzike deca nastavljaju u Orfeju 2, u kojem  se akcenat stavlja na dalji razvoj sluha, muzičke memorije i ritma. Na zanimljiv i njima blizak način deca će se upoznati sa muzičkim pismom i njegovom  primenom. U okviru ove radionice posebno mesto ima prezentacija muzičkih instrumenata. Njihovo predstavljanje od strane profesora muzičkih škola, mogućnost da dete isti dodirne, oseti, čuje uživo i dobije ton na nekom od njih, svakako će ga dodatno motivisati, probuditi želju za sviranjem i olakšati odabir muzičkog  instrumenta.

 

 Orfej – instrument

 

 Nastava instrumenta,  prilagođena uzrastu deteta, se odvija na individualnim časovima, uz mogućnost polaganja godišnjih ispita u muzičkoj školi.

Trenutno, našim polaznicima možemo da ponudimo časove flaute, klavira, gitare i harmonike, a planirano je i uvođenje nastave na drugim instrumentima.

 

Dečiji hor „Orfej“ (deca uzrasta od 7 do 15  godina)

Biti član hora je posebno iskustvo za svako dete. Radost zajedničkog pevanja, razvijanje koncentracije, disanja,  pravilne dikcije i motorike, spajanje pokreta i muzike, podsticanje mašte, čuvanje i negovanje prijateljstva,…samo su neke od važnih odlika pevanja u horu, koje utiču na psiho-fizički razvoj svakog deteta. Istinska želja nam je da kroz različite muzičke sadržaje (pripreme koncerata različite tematike: filmska, starogradska, etno muzika, kao i rad na dečijim mjuziklima,…) približimo deci ovu prelepu umetnost.

Tokom svog kratkog postojanja, hor je održao nekoliko celovečernjih koncerata („Veče filmske muzike 1.“, „Ljubav i sreća“, „Na krilima snova“, humanitarni koncert starogradske i tradicionalne narodne muzike „Tiho noći“, „Filmska muzika 2“) učestvovao na snimanjima radio i televizijskih emisija, kao i na manifestacijama „Dunavski bal“ i „Zmajeve dečije igre“.

Nastupe hora često upotpunjuju glasovi roditelja članova hora, čime oni dobijaju posebnu draž.

Uverene smo da u svakom detetu „spava“ mnogo talenata. Možda je upravo muzika jedan od njih. Dođite da ga probudimo i da i ovim gradom odjekne muzika i pesma, moćna i veličanstvena poput Orfejeve.

Zašto Orfej?

OrfejOrfej je bio najpoznatiji mitski pevač i pesnik. Snaga njegove muzike bila je čudotvorna. Dok je pevao jata ptica bi kružila iznad njegove glave, ribe iskakale iz mora, reke zaustavljale svoje tokove, stenje bi podrhtavalo, drveće prilazilo da ga zaštiti od sunca, a sve životinje bi se sakupljale pokraj njegovih nogu. Melodija Orfejeve lire prevela je divlje hrastove iz Pijerije u Trakiju, gospodarila vetrovima i topila sneg na visokim planinama.

Sva snaga i moć njegove muzike pokazala se njegovim silaskom u podzemni svet sa željom da na svetlost dana ponovo izvede svoju voljenu Euridiku, prelepu nimfu koju je ubrzo posle udaje za  Orfeja usmrtila otrovnica. Nemoćan da preboli njenu smrt, Orfej silazi u Podzemlje da je traži. Njegova pesma i svirka pobedile su sile smrti i tamu sveta mrtvih.  Ni vladari Podzemlja nisu odoleli muzici ovog nenadmašnog pevača.

Oni su vratili Euridiku, ali pod uslovom da se ne okreće da je pogleda  dok s njom ne izađe na svetlost dana.  Krenuvši ka izlazu iz Podzemlja, ali mučen čežnjom i sumnjama, on se osvrnuo. Tog časa je po drugi put izgubio voljenu suprugu, i  to zauvek. Ojađeni Orfej je pokušao ponovo da se vrati u Carstvo mrtvih, ali vrata Podzemlja su mu ovaj put bila zatvorena. Sedam dana nesrećni pevač nije uzimao hranu, sedam meseci  je bez prestanka plakao i tri godine živeo u potpunoj samoći.

Osnivač Muzičkog centra „Orfej“:

Marijana Josipović Mirković, magistar umetnosti i profesor flaute

Marijana Josipović-Mirković

 

 

Comments are closed.