О НАМА

О музичком центру „Орфеј“

Музички центар „Орфеј“ настао је 2009. године у Бачкој Паланци, са жељом да се деци и младима пружи један нови вид бављења овом прелепом уметношћу кроз различите врсте уметничко-сценског изражавања. До септембра 2011. године окосницу рада чинио је дечији хор, након чега је Центар употпуњен са више врста музичких радионица прилагођених узрасту деце – Орфеј беба, Орфеј 1, Орфеј 2, настава инструмента и дечији хор „Орфеј“. У њима полазници  кроз брижљиво креиране програме, дружење, забаву и игру стичу знања из различитих области  музике.

Од септембра 2012. године Музички центар „Орфеј“ почeo je са радом и у Новом Саду, у улици Владике Ћирића бр. 10 на Новом насељу.

„Беба“ Орфеј (деца узраста 3 године)

Орфеј 1 (деца узраста 4 и 5 година)

 

У оквиру ових музичких радионица деца ће кроз креативне и занимљиве игре, почети да развијају  свест о основним музичким  појмовима: брзо-споро, кратко-дугачко, високо – ниско, тихо-гласно.. У овом узрасту се користе инструменти Орфовог инструментаријума (звечке, штапићи, триангл, даире…), али ће деца и сама научити да направе своје музичке играчке, које ће користити на јавним наступима и концертима. Спајање покрета са музиком,  занимљиви задаци на часовима и прегршт креативних активности обухваћене овим програмом ће подстицајно утицати како на развијање сваког детета као индивидуе, тако и на његову слободу и способност да се изрази у сваком смислу, чиме се ствара квалитетна основа за даљи наставак бављења музиком.

   Орфеј 2 (деца узраста 6 година)

 


Путовање кроз чаробни свет музике деца настављају у Орфеју 2, у којем  се акценат ставља на даљи развој слуха, музичке меморије и ритма. На занимљив и њима близак начин деца ће се упознати са музичким писмом и његовом  применом. У оквиру ове радионице посебно место има презентација музичких инструмената. Њихово представљање од стране професора музичких школа, могућност да дете исти додирне, осети, чује уживо и добије тон на неком од њих, свакако ће га додатно мотивисати, пробудити жељу за свирањем и олакшати одабир музичког  инструмента.

 

 Орфеј – инструмент

 

 Настава инструмента,  прилагођена узрасту детета, се одвија на индивидуалним часовима, уз могућност полагања годишњих испита у музичкој школи.

Тренутно, нашим полазницима можемо да понудимо часове флауте, клавира, гитаре и хармонике, а планирано је и увођење наставе на другим инструментима.

 

Дечији хор „Орфеј“ (деца узраста од 7 до 15  година)

Бити члан хора је посебно искуство за свако дете. Радост заједничког певања, развијање концентрације, дисања,  правилне дикције и моторике, спајање покрета и музике, подстицање маште, чување и неговање пријатељства,…само су неке од важних одлика певања у хору, које утичу на психо-физички развој сваког детета. Истинска жеља нам је да кроз различите музичке садржаје (припреме концерата различите тематике: филмска, староградска, етно музика, као и рад на дечијим мјузиклима,…) приближимо деци ову прелепу уметност.

Током свог кратког постојања, хор је одржао неколико целовечерњих концерата („Вече филмске музике 1.“, „Љубав и срећа“, „На крилима снова“, хуманитарни концерт староградске и традиционалне народне музике „Тихо ноћи“, „Филмска музика 2“) учествовао на снимањима радио и телевизијских емисија, као и на манифестацијама „Дунавски бал“ и „Змајеве дечије игре“.

Наступе хора често употпуњују гласови родитеља чланова хора, чиме они добијају посебну драж.

Уверене смо да у сваком детету „спава“ много талената. Можда је управо музика један од њих. Дођите да га пробудимо и да и овим градом одјекне музика и песма, моћна и величанствена попут Орфејеве.

Зашто Орфеј?

ОрфејОрфеј је био најпознатији митски певач и песник. Снага његове музике била је чудотворна. Док је певао јата птица би кружила изнад његове главе, рибе искакале из мора, реке заустављале своје токове, стење би подрхтавало, дрвеће прилазило да га заштити од сунца, а све животиње би се сакупљале покраj његових ногу. Мелодија Орфејеве лире превела је дивље храстове из Пијерије у Тракију, господарила ветровима и топила снег на високим планинама.

Сва снага и моћ његове музике показала се његовим силаском у подземни свет са жељом да на светлост дана поново изведе своју вољену Еуридику, прелепу нимфу коју је убрзо после удаје за  Орфеја усмртила отровница. Немоћан да преболи њену смрт, Орфеј силази у Подземље да је тражи. Његова песма и свирка победиле су силе смрти и таму света мртвих.  Ни владари Подземља нису одолели музици овог ненадмашног певача.

Они су вратили Еуридику, али под условом да се не окреће да је погледа  док с њом не изађе на светлост дана.  Кренувши ка излазу из Подземља, али мучен чежњом и сумњама, он се осврнуо. Тог часа је по други пут изгубио вољену супругу, и  то заувек. Ојађени Орфеј је покушао поново да се врати у Царство мртвих, али врата Подземља су му овај пут била затворена. Седам дана несрећни певач није узимао храну, седам месеци  је без престанка плакао и три године живео у потпуној самоћи.

Оснивач Музичког центра „Орфеј“:

Маријана Јосиповић Мирковић, магистар уметности и професор флауте

Маријана Јосиповић-Мирковић

 

 

Comments are closed.