mr Dragan Mirković

mr Dragan Mirković je rođen 1980. godine u Prijedoru (Bosna i Hercegovina) gde je završio osnovnu muzičku školu u klasi AideReizović. Srednje muzičko obrazovanje je stekao u Muzičkoj školi „Isidor Bajić” u Novom Sadu u klasi Milane Baračkov-Malenica. Diplomirao je 2002. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (Nastavno odeljenje u Kragujevcu) u klasi Radomira Tomića, a magistrirao na Muzičkoj akademiji na Cetinju 2009. godine u klasi Bobana Bjelića. Usavršavao se na majstorskim kursevima Borisa Lenka, Rajmunda Kakonjija, Ježija Jureka i  Elzbet Mozer.

Kao solista i član kamernih sastava, tokom školovanja je osvojio brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Bio je član više kamernih sastava i orkestra harmonika AKUDUNS „Sonja Marinković” iz Novog Sada sa kojima je ostvario niz koncertnih nastupa, snimanja radio i televizijskih emisija i nosača zvuka u zemlji i inostranstvu.

Ljubav prema kamernoj muzici neguje u okviru kamernog dua Unico (flauta-harmonika), u kojem već 20 godina aktivno nastupa zajedno sa svojom suprugom, ali i u okviru brojnih drugih kamernih sastava (udaraljke – harmonika, sopran – harmonika, kontrabas – harmonika).

Nastupao je kao solista sa Subotičkom filharmonijom i Novosadskim kamernim orkestrom. Učestvovao je u premijernim izvođenjima kompozicija novosadskih kompozitora Ninete Avramović-Lončar i Ljubomira Nikolića.

Pedagoški rad je započeo 2002. godine u Muzičkoj školi u Prijedoru. Od 2003. do 2005. godine radio je u Osnovnoj muzičkoj školi u Vrbasu, a trenutno je zaposlen u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu u kojoj radi od 2005. godine i u kojoj je rukovodilac stručnog veća harmonike od 2016. godine. Njegovi učenici su dobitnici brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Bio je angažovan i kao honorarni muzičar drame i opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gde je nastupao kao član muzičkih ansambala u dramskim predstavama Ivanov i Brod za lutke, kao i u operi Mileva.

Pored pedagoškog rada i izvođaštva, bavi se i aranžiranjem, kako za kamerne sastave u kojima nastupa, tako i za druge muzičke sastave. Na tom polju, najznačajnija je saradnja s muzičkim sastavom Preßburger Klezmer Band iz Bratislave (Slovačka) s kojima sarađuje dugi niz godina kao aranžer, a na njihovom albumu Baladen i kao gostujući izvođač.  

Autor je zbirke kompozicija za harmoniku Popularne melodije umetničke muzike u izdanju Note iz Knjaževca (2016.) kao i knjige Prstored za dugmetarsku harmoniku –  Be-grif i Ce-grif sistem (samostalno elektronsko izdanje, 2019.)

Comments are closed.