мр Маријана Јосиповић – Мирковић

 

мр Маријана Јосиповић – Мирковић је рођена 5. децембра 1979. године у Новом Саду. Са десет година уписује основну музичку школу „Стеван  Христић“ у Бачкој Паланци, одсек флаута.  Након завршетка исте бира музику као животни позив и даље школовање наставља у  средњој музичкој школи  „Исидор Бајић“ у Новом Саду, коју завршава као ученик генерације у класи проф. Мирјане Грлић.  Основне студије на Академији уметности у Новом Саду завршила је за три године у класи проф. Лауре Леваи – Аксин, у чијој је класи 2009. године стекла звање магистра уметности-флаутисте.

Бројне су награде које су јој као флаутисти додељене током школовања. Најзначајније од њих су Специјална прва награда на Међународном такмичењу „Петар Коњовић“ (1998. год.), прва награда на Републичком такмичењу (2001. год.) , прва награда на Фестивалу флаутиста у Ваљеву (1999., 2001., 2002. год.). Била је полуфиналиста Интернационалног такмичења које организује Јапански културни центар за високу  уметност из Такасакија,  а које је 1997. године одржано у Кракову (Пољска).

Њено ангажовање као камерног музичара такође је крунисано бројним признањима од којих се посебно издваја трећа награде на Интернационалном такмичењу  у Балашађармату (Мађарска, 1998 год.),  категорија –  трио флаута, прва награда на Републичком такмичењу, категорија – трио флаута (1999. год.), Награда за најбољу интерпретацију савременог музичког дела у категорији камерних дуа (флаута – хармоника) на Међународном такмичењу у Клингенталу (Немачка, 2000. год.), прва награда на 31. Међународном сусрету хармоникаша у Пули, категорија камерних састава (дуо флаута – хармоника, 2005. год.).

На основу врхунских резултата и постигнућа, као ученику средње школе додељена јој је повеља „Новосадски анђео“. Два пута су јој додељиване награде Универзитета у Новом Саду (2001. и 2003. год.). На предлог Академије уметности као изузетном студенту додељена јој је  наградна стипендија Владе Републике Србије (2002. год.). Исте године добила је и наградну стипендију Краљевине Норвешке .

За време трајања основних студија била је стипендиста  Републичке фондације за развој научног и уметничког подмлатка .

Похађала је мајсторске курсеве Ј.Балинта, С.Шерие и И. Гергеља.

Велику љубав према камерној музици наставила је да негује у оквиру камерног дуа Unico“ (флаута – хармоника), у којем активно наступа са својим супругом Драганом Мирковићем.

Бројни су концерти у земљи и иностранству на којима је наступала као солиста и као камерни музичар. Такође је учествовала у снимањима радио и телевизијских емисија.

Као оркестарски музичар наступала је у  Војвођанским симфоничарима и Симфонијском оркестру југоисточне Европе (Сарајево).

Још као студент 2002. године добија позив да  предаје флауту у Основној музичкој школи „Стеван Христић“ у Бачкој Паланци, у којој је и сама  направила прве музичке кораке.  Неизмерну љубав према музици и свом инструменту преносила је на своје ученике, који су јој и данас највећи мотив и непресушна инспирација за рад. Велики број концерата посвећених деци, чији је била идејни вођа и организатор, реализовани су у сарадњи са драгим колегама, спремним да подрже нове идеје и дају свој допринос у реализацији истих.

Од 2004. године, од када њени ученици учествују на републичким и међународним такмичењима, добитници су бројних награда (34 прве и 23 друге награде), проглашавани лауреатима такмичења и добијали признања Извршног већа Војводине за постигнуте врхунске успехе. Најдража и најзначајнија потврда њеног досадашњег педагошког рада су ученици, који су изабрали да наставе музичко обазовање и даље свирају флауту. Добитница је великог броја признања СО Бачка Паланка за изузетне резултате на пољу музике и музичке педагогије.

Од  2005 – 2007. године била је стручни сарадник на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Лауре Леваи  Аксин. Тренутно је запослена је као професор флауте у Музичкој школи „Јосип Славенски“ у Новом Саду, у којој ради од јануара 2011. године.

Оснивач је Музичког центра „Орфеј“ који води у сарадњи са драгом колегиницом и вишегодишњом сарадницом  Иваном Данилов.  Безгранична љубав према свом позиву и деци били су повод настанка њених ауторских дечијих композиција (Сара Кеј, Химна Орфеја, Сви смо ми истиУспаванка за мамино злато, Кад је срце љубави пуно).

Comments are closed.