mr Marko Srđević

mr Marko Srđević je rođen u Beogradu 1977. godine. Nižu i srednju muzičku školu završio je u Novom Sadu u Muzičkoj školi „Isidor Bajić” na odseku za gitaru. U tom periodu, najbitniji deo svog obrazovanja stekao je u klasama eminentnih domaćih pedagoga Zorana Krajišnika (Akademija umetnosti u Novom Sadu)  i  Srđana Tošića (Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu). Godine 1997. dobija stipendiju i upisuje redovne studije gitare na Akademiji umetnosti u Bratislavi (Slovačka) u klasi profesora Jozefa Žapke, gde je sa najvišim ocenama diplomirao 2000. godine i magistrirao 2002. godine.

Usavršavao se i na majstorskim kursevima klasične gitare kod Nikite Koškina (Rusija), Fogaroši Bele  (Mađarska), Džona Djuarta (Velika Britanija) i Dušana Bogdanovića (SAD).

Tokom boravka u Bratislavi obavljao je i pedagošku delatnost u QSI – međunarodnoj muzičkoj školi i Slovačkom centru za kulturu i umetnost. Nakon magistrature radio je i kao asistent profesora Jozefa Žapke na katedri za gitaru Akademije umetnosti u Bratislavi.

Od 2004. godine Marko Srđević je zaposlen kao profesor gitare u Muzičkoj školi u Subotici i njegovi učenici su višestruki osvajači prvih nagrada na svim značajnijim takmičenjima u zemlji.

Njegova izvođačka karijera obeležena je brojnim nastupima i koncertima na kojima je nastupao kao solista i kamerni muzičar. Od važnijih treba spomenuti koncerte u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Požarevcu, Smederevu (Srbija), Banjoj Luci (BiH), Vukovaru (Hrvatska), Đeru (Mađarska), Brnu (Češka) i u Bratislavi, Nitri i Košicama (Slovačka). Svoj prvi CD snimio je 1997.godine.

U Muzičkom centru „Orfej“ radi kao profesor gitare.

 

Comments are closed.