мр Марко Срђевић

мр Марко Срђевић је рођен у Београду 1977. године. Нижу и средњу музичку школу завршио је у Новом Саду у Музичкој школи „Исидор Бајић” на одсеку за гитару. У том периоду, најбитнији део свог образовања стекао је у класама еминентних домаћих педагога Зорана Крајишника (Академија уметности у Новом Саду)  и  Срђана Тошића (Факултет музичке уметности у Београду). Године 1997. добија стипендију и уписује редовне студије гитаре на Академији уметности у Братислави (Словачка) у класи професора Јозефа Жапке, где је са највишим оценама дипломирао 2000. године и магистрирао 2002. године.

Усавршавао се и на мајсторским курсевима класичне гитаре код Никите Кошкина (Русија), Фогароши Беле  (Мађарска), Џона Дјуарта (Велика Британија) и Душана Богдановића (САД).

Током боравка у Братислави обављао је и педагошку делатност у QSI – међународној музичкој школи и Словачком центру за културу и уметност. Након магистратуре радио је и као асистент професора Јозефа Жапке на катедри за гитару Академије уметности у Братислави.

Од 2004. године Марко Срђевић је запослен као професор гитаре у Музичкој школи у Суботици и његови ученици су вишеструки освајачи првих награда на свим значајнијим такмичењима у земљи.

Његова извођачка каријера обележена је бројним наступима и концертима на којима је наступао као солиста и камерни музичар. Од важнијих треба споменути концерте у Београду, Новом Саду, Суботици, Пожаревцу, Смедереву (Србија), Бањој Луци (БиХ), Вуковару (Хрватска), Ђеру (Мађарска), Брну (Чешка) и у Братислави, Нитри и Кошицама (Словачка). Свој први ЦД снимио је 1997.године.

У Музичком центру „Орфеј“ ради као професор гитаре.

 

Comments are closed.